E-nummers

Gepubliceerd op 10 november 2021 om 20:44

Er is heel veel te schrijven over E-nummers in een "korte" post is dit niet te doen.Hieronder staan wat belangrijke weetjes gedeeld zodat je toch meer kunt afwegen of je een product wel of niet wilt eten, of aan je kind wilt geven. 

 

 

 

 

E-nummers zijn door de EFSA (europese autoriteit voedselveiligheid) goedgekeurde hulpstoffen om de smaak,structuur,houdbaarheid,etc van voeding te veranderen. Deze additieven worden door de EFSA als veilig gezien. 

Is dat wel zo?

Wat doen E-nummers met je wanneer je een gevoelig verteringstelsel hebt? Of snel allergisch reageert?

Onze smaak liegt niet en in de meeste gevallen smaakt vers lekkerder. Het gezondste is dan ook zo vers en onbewerkt mogelijk te eten.Dit is in onze westerse wereld helaas niet zo makkelijk meer.

Dus welke E-nummers kun je wel eten? welke zijn echt schadelijk in grotere hoeveelheden?

 

Een paar voorbeelden van E-nummers ; 

Overmatig gebruik van polyolen een laxerend effect hebben.Vele van deze komen in de natuur voor, bijvoorbeeld in planten en bomen (E967 xylitol), fruit (E968 erytritol) en paddenstoelen (E421 mannitol). Maar de meeste worden kunstmatig gemaakt uit zetmeel en suikers. Xylitol (E967) wordt gewonnen uit houtvezels. 

 

Mensen met de erfelijke stofwisselingsziekte PKU kunnen het stofje fenylalanine niet goed afbreken. Dit stofje zit in aspartaam (E951) 

 

Glutamaat (E 621)(vetsin) kan aan producten toegevoegd zijn als smaakversterker en is verantwoordelijk voor de hartige ‘umamismaak’ van voedingsmiddelen als vlees, vis, kaas, champignons en hartige snacks.Binnen de groep glutamaat heb je glutaminezuur (E620) en glutamaten (E621 tot en met E625).Glutamaat is iets waar een heleboel mensen overgevoelig op reageren. Dit kan zich tijdens het eten er van al uiten in bv hoofdpijn. Het kan ook maagklachten en duizeligheid veroorzaken. Soms voelen mensen zich zelfs duizelig worden. Glutamaat wordt veel gebruikt bij b.v. chineesrestaurants en fastfoodketens. Vetsin triggert meer eten dan je nodig hebt. 

 

Sulfiet (E 220 t/m 228) is een allergeen. Hier kun je dus letterlijk allergisch voor zijn. Vooral astmapatiënten hebben meer kans hier op te reageren. Sulfiet zit vooral in wijn. (Soms komt de hoofdpijn door sulfiet ipv de alcohol ; ) Mensen kun er ook jeuk van krijgen of duizelig worden

 

Uit Brits onderzoek bleek dat de kleurstoffen E102, E104, E110, E122, E124 en E129 hyperactiviteit bij kinderen veroorzaakten. Later Europees onderzoek sprak dit weer tegen, toch staat er een waarschuwing op de etiketten (vaak klein, dat wel ; ) 

 

Lang niet alle e-nummers zijn slecht, zo zijn er ook natuurlijke e-nummers en lijken zelfs gezond. Bijvoorbeeld E300 is eigenlijk gewoon vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. En veel E-nummers komen van nature voor in land en tuinbouwproducten. Naast vezels (E460) gaat het om conserveermiddelen, antioxidanten, organische zuren en kleurstoffen zoals vitamine C (E300), citroenzuur (E330), appelzuur (E296), chlorofyl (E140), caroteen (E160a) en lycopeen (E160d) Het ene E-nummer is dus het andere niet en daarom staat op 

 

https://www.ahealthylife.nl/lijst-van-e-nummers/ 

 

een handig "stoplicht" overzicht. De lijst is wel erg kritisch, dus bij de minste of geringste twijfel hebben ze de classificatie ingedeeld naar oranje of rood. 

 

E-nummers zijn onderverdeeld in de volgende groepen: 

 

E100-199: Kleurstoffen

E200-299: Conserveermiddelen / Voedingszuren

E300-399: Antioxidanten

E400-499: Emulgatoren

E500-599: Diverse additieven

E600-699: Smaakversterkers

E700-799: Conserveermiddelen 

 

Bron; aHealtylife.nl, voedinscentrum,ledenvereniging.nl, gfactueel.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.